Rondleiding: “De Slag om Arnhem”- Oosterbeek

Bijna 75 jaar geleden, vanaf 17 september 1944, was de hemel boven de Renkumse heide en Ginkelse heide gevuld met duizenden Britse parachutisten en zweefvliegtuigen. Jonge mannen, sommigen net 18 jaar oud, die zich allemaal vanuit hun eigen motivatie hadden aangemeld en die uit het vliegtuig letterlijk een sprong in het onbekende maakten. Velen keerden niet terug naar huis en kwamen om tijdens de gevechten of werden krijgsgevangene na het verliezen van de strijd in Arnhem en Oosterbeek.

Het dorp Oosterbeek heeft een sleutelrol gespeeld tijdens de Slag om Arnhem. De sporen van de Slag om Arnhem zijn hier dan ook nog steeds zichtbaar. Steeds meer mensen die de gevechten hebben meegemaakt, zowel burgers als veteranen, komen te overlijden. In gesprekken met enkele van deze veteranen gaven ze aan dat hun verhalen en opofferingen nooit vergeten mogen worden. Dit is voor ons van geschiedenis-online.nl een extra motivatie geweest deze rondleiding aan te bieden.

In de periode van november 2018 – september 2019 bieden wij de rondleiding minimaal één keer per maand op verschillende datums, zowel zaterdagen als zondagen, aan. Tijdens deze rondleiding maakt u op een laagdrempelige manier kennis met een selectie van de belangrijkste plekken die een rol hebben gespeeld bij de gevechten in en om Oosterbeek. Natuurlijk is het niet mogelijk alle locaties te voet te bezoeken. Dit is dan ook de reden dat de rondleiding alleen in Oosterbeek zal plaatsvinden. Uw gids zal bij iedere locatie informatie geven over de rol en het belang van de locatie tijdens de gevechten. Daarnaast zal de gids ook een aantal persoonlijke verhalen vertellen. Hierdoor heeft u het gevoel nog dichter te staan bij de mannen die in 1944 voor hun leven vochten. Er zal door de gids gebruik gemaakt worden van kaarten en foto’s om het gesproken woord te ondersteunen en verduidelijken. De geschiedenis komt hierdoor echt tot leven.

  • De rondleiding is zeer geschikt voor mensen met weinig tot geen voorkennis over de Slag om Arnhem. Maar ook mensen die al wat meer weten over de slag zijn uiteraard welkom.
  • De rondleiding is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Allebei de gidsen hebben ervaring in het onderwijs en zijn in staat om zowel volwassenen als jongeren op levendige en inspirerende manier met geschiedenis in contact te laten komen. Wel raden wij een minimale leeftijd van 10 jaar aan.
  • Voorafgaande aan de daadwerkelijke wandeling krijgt u beknopt informatie over het verloop van de Slag om Arnhem en de rol van Oosterbeek. Het is onze ervaring dat de rondleiding dan beter in het geheel geplaatst kan worden en meer indruk maakt op het moment dat de deelnemers enige uitleg hebben gehad.
  • We zullen te voet Oosterbeek verkennen. Het is essentieel dat u (redelijk) goed te been bent.
  • De rondleiding zal ongeveer 1,5 tot 2 uur duren.
  • De rondleiding begint bij de kerk in Oosterbeek en eindigt bij het Airborne Museum waar u op eigen gelegenheid de mogelijkheid heeft u verder te verdiepen in de Slag om Arnhem. De “Airborne Experience” in de kelder van het museum is hierbij een echte aanrader.
  • Kosten voor de rondleiding zijn vijf euro per persoon.
  • De rondleiding kan alleen plaatsvinden als zich minimaal tien geïnteresseerden hebben ingeschreven. Mocht u zich in hebben geschreven en de rondleiding kan helaas niet doorgaan, dan hoort u dit uiteraard zo snel mogelijk van ons.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of het e-mail adres (geschiedenis.online.nl@gmail.com) dat u op de site kunt vinden. U kunt zich via ditzelfde e-mail adres (geschiedenis.online.nl@gmail.com) ook inschrijven voor de rondleiding. Wij zullen na uw contactverzoek of inschrijving zo snel mogelijk contact met u opnemen om uw vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen wij u dan ook aangeven op welke datum de eerst volgende rondleiding zal plaatsvinden, de tijden en de locatie waar de rondleiding start.

De eerst geplande rondleiding zal plaatsvinden op zondag 4 November 2018, om 11.00 in de ochtend, bij de PKN-kerk, Benedendorpsweg 134, 6862 WP te Oosterbeek.