Rondleiding: Romeinen in Nijmegen

De stad Nijmegen beweert de oudste stad van Nederland te zijn; een bewering die door onder andere de stad Maastricht wordt betwist. In 98 n. Chr. kreeg de stad van de Romeinse keizer Trajanus stads- en marktrechten. Duizenden soldaten lagen er gelegerd en zorgden er voor bedrijvigheid.

Zeker is dat de Romeinen de nederzetting (Oppidum Batavorum) gesticht hebben. Hier is in de loop van de 20e eeuw archeologisch bewijs van gevonden en samen met de beschrijvingen uit Tacitus Histori├źn kon een goed beeld van de situatie worden gereconstrueerd. Op de plek van het huidige Valkhof heeft het Oppidum Batavorum gelegen, wat letterlijk betekent: versterkte stad van de Bataven. In het Oosten, op het Kops Plateau, bouwden de Romeinen een Castra, een houten fortificatie welke tot 30 n.Chr. dienst deed.

Na een grote opstand van de Bataven in 69 n.Chr. verrees in Nijmegen-West een nieuwe stad; Ulpia Noviomagus. Het kan met recht de grootste Romeinse nederzetting welke ooit op Nederlandse bodem aanwezig is geweest genoemd worden. Naar schatting leefden hier zeker 5000 -7000 mensen. Deze stad heeft bestaand tot begin vierde eeuw, waarna de bevolking weer richting het Valkhof trok.

De Romeinen bouwden er een stenen fort (Castellum). Dit fort heeft later gediend als onderkomen voor de Frankische elite van het opkomende Frankische rijk in de vroege middeleeuwen. Nog later werd het een palts onder het keizerrijk van Karel de Grote.

Al met al is in de bodem in en rondom het centrum van Nijmegen nog geen tien procent onderzocht. Deze rondleiding leidt u langs die plekken die interessant zijn om te bezoeken en na deze rondleiding hebt u een goed beeld van datgene wat er zich heeft afgespeeld in de Romeinse periode.

  • De rondleiding is zeer geschikt voor mensen met weinig tot geen voorkennis over de stad Nijmegen. Maar ook mensen die al wat meer weten over de stad zijn uiteraard welkom.
  • De rondleiding is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Allebei de gidsen hebben ervaring in het onderwijs en zijn in staat om zowel volwassenen als jongeren op levendige en inspirerende manier met geschiedenis in contact te laten komen. Wel raden wij een minimale leeftijd van 10 jaar aan.
  • We zullen te voet de stad verkennen. Het is essentieel dat u (redelijk) goed te been bent.
  • De rondleiding zal ongeveer 1,5 tot 2 uur duren.
  • De rondleiding begint bij het Valkhof en eindigt bij het Valkhofmuseum, waar u op eigen gelegenheid de mogelijkheid heeft u verder te verdiepen in archeologische vondsten uit de Romeinse periode.
  • Kosten voor de rondleiding zijn vijf euro per persoon.
  • De rondleiding kan alleen plaatsvinden als zich minimaal tien ge├»nteresseerden hebben ingeschreven. Mocht u zich in hebben geschreven en de rondleiding kan helaas niet doorgaan, dan hoort u dit uiteraard zo snel mogelijk van ons.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of het e-mail adres(geschiedenis.online.nl@gmail.com) dat u op de site kunt vinden. U kunt zich via ditzelfde e-mail adres ook inschrijven voor de rondleiding. Wij zullen na uw contactverzoek of inschrijving zo snel mogelijk contact met u opnemen om uw vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen wij u dan ook aangeven op welke datum de eerst volgende rondleiding zal plaatsvinden, de tijden en de locatie waar de rondleiding start.

De rondleidingen zullen plaatsvinden op de laatste zondag van de maand.