De Koude Oorlog

De Koude Oorlog

Al aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was duidelijk dat de verhoudingen tussen Oost en West, ondanks de gezamenlijke inspanningen om Nazi-Duitsland ten onder te brengen, niet waren verbeterd. Sterker nog, er was een groeiend wantrouwen gegroeid tussen de beide invloedssferen. De periode die we dan ook kennen als de Koude Oorlog ontstond dan ook mede door het verschil in met name ideologie. Het communistische Rusland, dat al eeuwen een expansionistisch beleid voerde botste hevig met de kapitalistische Verenigde Staten.

Na de Tweede Wereldoorlog was de macht van de Europese landen na twee vernietigende oorlogen zo goed als verdwenen. Zij waren na de verdeling van de bezettingszones aangewezen op één van de twee grootmachten voor hulp. Hierdoor leek het ook onvermijdelijk dat de grootmachten tegenover elkaar kwamen te staan. Wederzijds begon met met het uitbouwen van eigen wapenarsenaal, uitmondend in een wedloop die bijna leidde tot WOIII.

In deze lezing gaan we in vogelvlucht door deze periode vol spanning, maar ook ontspanning en illustreren we de geschiedenis met behulp van enkele markante gebeurtenissen en persoonlijke verhalen.

De lezing vindt, bij voldoende animo (tien personen), plaats op een centrale locatie. De kosten (inclusief koffie en thee) zijn 15 euro per persoon. De lezing zal zo`n twee uur in beslag nemen en er is een pauze van 15 minuten tussendoor. Aanmelden kan middels het contactformulier. Eerstvolgende lezing vindt plaats op vrijdag 23 November 2018 om 20.00 in de avond. Voorkennis is niet specifiek vereist.